onsdag 14. april 2010

Det gode eksempel: Øyfjell City

Befolkningsutviklingen i distriktene er noe mange er opptatt av og tiltakene er mange til tider også svært kreative. Øyfjell er ei bygd på 300 innbyggere sør-øst i Vinje kommune med 400 hytter. Det vil si at befolkningen i den lille bygda over fordobles i perioder av året. Uansett er begrepet Øyfjell City noe som gjorde meg nysgjerrig.


Øyfjell City er et bygdeutviklingsprosjekt som hadde opsptart i 2006 og ble avsluttet ved dette årsskiftet. Sluttrapporten er underveis. Prosjektet har i stor grad vært basert på dugnadsinnsats fra lokalbefolkning med tilskudd fra Vinje kommune, Telemark Fylkeskommune og ikke minst lokale bedrifter. Blant annet har prosjektet hatt fokus på å skap gode opplevelser for hyttefolket gjennom blant annet sauesanking og slåttefest sammen med lokalsamfunnet.

Det som for meg var det som fikk meg til å skrive her var Øyfjells prøvebustad. Altså et sted hvor man kan prøve å bo i Øyfjell. Dette er spennende. Og det er flunkende nye tomter og hus i tillegg som er under oppføring for dette formålet. Husene er arkitekttegnet og skal gi beboerne en del av det urbane midt i det rurale og grisgrente. Husene skal bygge på lokal byggeskikk, men er tegnet av tre arkitekter med flere internasjonale prsojeketer og sammen med Husbanken og Vinje kommune etablert dette som en pilot. Ingen tvil om at dette er spenstige saker og kvalifiserer som det gode eksempel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar