fredag 12. februar 2010

Det gode eksempel: energieffektive Kristiansand

Etter en investering på 10 millioner, sparer Kristiansand flere millioner årlig. Bare i 2008 sparte kommunen 5,3 millioner kroner som de kan bruke på andre tjenester. Hvordan ble Kristiansand det gode eksempel? Gjennom Kristiansand Eiendom og energiprogrammet.

 
60 kommunale bygg Kristiansand ble fra og med 2007 tilkoblet ett datanettverk med én undersentral for hvert bygg. Formålet er å regulere energiforbruket riktig ved hjelp av målinger, rutiner og konkrete og enkle tiltak. Tiltakene kommer til syne når man har fått den riktige informasjonen på plass og har gitt god effekt. Blant annet er det utarbeidet et årshjul for å optmialisere energibruken til sesongvariasjonene.

 
Resultatene har ikke latt vente på seg. Målet for arbeidet var 10 % reduksjon på de fire årene prosjektet var i virksomhet. Målet ble oppnådd i løpet av de to første, da var reduksjonen totalt i de 60 byggene 15,6%. Forutsatt en energipris på 1,50 kroner, en reduksjon på 22% av energibruken vil i løpet av 20 år gi Kristiansand kommune besparelser på en halv milliard (inkludert renter). Dette prosjektet er en del av Framtidens byer som jeg har skrevet om tidliger. Her kan du lese mer om det gode eksempel. Det ligger også lagret en powerpoint framvisning som kan gi en god presentasjon av det gode eksempel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar