onsdag 10. februar 2010

Det gode eksempel: Elvebyen Drammen

Drammen kommune har de siste årene gjennomgått en forvandlingsprosess. Hvis jeg for ti år tenkte på Drammen, var i hvert fall min ryggmargsrefleks grått, kjedelig og en smule "Harry". Nå tenker jeg noe helt annet. Drammen har blitt en moderne og ikke minst flott by. Omdømme har blitt et helt annet.

 
I 2005 startet Drammen kommune et omdømmeprosjekt i samarbeid med næringsliv og Buskerud fylkeskommune. Prosjektet skulle gjennomføres sammen med en oppussing av sentrale områder i Drammen og skulle gå fram til byjubileet 2011 når Drammen er 200 år. Målet er at befolkningen skal ha et langt bedre inntrykk av byen og at antall tilflyttere og næringsetableringer. Omdømme skal bygges rundt merkelappen "Elvebyen Drammen"

Resultatene er klare allerede før prosjektperiodene er ferdig. I 2007 hadde Drammen den nest høyeste befolkningsveksten i landet, næringsetableringer er klart i vekst og drammenserne har fått ny stolthet av byen sin. Årsaken til suksessen ser ut til å være at prosjektet har konsentrert seg om byen og ikke hele kommunen. Dette kommer også til syne gjennom næringslivets engasjement i prosjektet. I 2008 var det 52 finansielle bidragsytere til omdømmearbeidet. Les mer om det gode eksempel.

Byen vår Drammen AS er et utviklingsselskap som eies 2/3 av næringslivet og 1/3 av kommunen. De arbeider for utvikling av Drammen sentrum og har pr 31.12.09 219 aksjonærer. Det er liten tvil om at Drammens arbeid med sitt omdømme kvalifiserer til det gode eksempel.



Samtidig er Drammen med i det større prosjektet "Framtidens Byer" som er et samarbeid mellom flere bykommuner, staten og KS (kommuners og fylkeskommuners medlemsorganisasjon). Dette prosjektet vil jeg skrive om senere, men har som formål å skape miljøvennlige og bærekraftige bymiljøer. Innenfor dette prosjektet har Drammen, sammen med stat og næringsliv kommet fram til en omfattende tiltaksliste og handlingsplan for å skape det gode eksempel. Her er også noen av tiltakene gjennomført. Blant annet var elvebreddene i Drammen tidligere fylt av parkeringsplasser, nå er det gjort et stort arbeid i å få elvebredden mer attraktiv. Les mer om det konkrete tiltaket og det gode eksempel på bildene under.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar